Forxiga fara reteta

Forxiga

Ozempic - o alternativă populară în România pentru tratamentul diabetului de tip 2

Serviciu online

24/7
Start

Forxiga este un medicament cu substanța activă dapagliflozin, care aparține grupului de inhibitori ai co-transportatorului sodiu-glucoză de tip 2 (SGLT2). Acesta a fost dezvoltat de AstraZeneca și aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) în 2012 pentru tratamentul diabetului de tip 2.[1]

În urma unei serii de studii clinice de succes, spectrul de acțiune al medicamentului a fost extins:

  1. Insuficiență cardiacă.
    S-a demonstrat că Forxiga reduce riscul de deces cardiovascular și de spitalizare comparativ cu placebo la adulții cu insuficiență cardiacă cronică cu fracție de ejecție redusă și conservată. Acest lucru a fost demonstrat în studii care au implicat aproximativ 6.263 de adulți cu insuficiență cardiacă,[2] oferind un sprijin suplimentar pentru pacienții cu diabet de tip 2 și obezitate, care prezintă un risc cardiovascular ridicat.
  2. Boala cronică de rinichi.
    Un studiu efectuat pe aproximativ 4.300 de pacienți tratați pentru boală renală cronică a arătat un risc semnificativ mai scăzut de rezultate grave (inclusiv deces) cu Forxiga comparativ cu placebo. Aceste rezultate au fost observate la pacienții cu și fără diabet de tip 2.[3]

Cumpărarea online 

Forxiga este disponibil de la multe lanțuri mari de farmacii. Puteți găsi informații despre acest medicament pe site-urile Farmacia Tei, Dr Max și altele. Cu toate acestea, nu veți putea să comandați online. Farmaciile online nu vând sau livrează medicamente eliberate pe bază de rețetă la distanță. 

Platformele de telemedicină ar putea fi o soluție bună, dar Forxiga este temporar indisponibil pe acestea. Interesant este că acest lucru este valabil și pentru piața din România. În străinătate, este ușor să comanzi pastile online pe baza unei prescripții electronice de pe o platformă de telemedicină.

O alternativă pentru pacienții cu diabet de tip 2 ar putea fi Ozempic, care este acum unul dintre cele mai bine vândute medicamente pe platformele medicale online. Cu toate acestea, pacienții care au nevoie de acest medicament pentru insuficiență cardiacă sau boală renală cronică vor trebui să caute în altă parte.

Forxiga fără rețetă

Forxiga nu este disponibil fără prescripție medicală. Dapagliflozin este utilizat pentru a trata afecțiuni grave și necesită un diagnostic foarte atent înainte de a putea fi prescris. Pe platformele de telemedicină, rețeta este eliberată numai după o consultație la distanță. Medicul oferă pacientului un chestionar și stabilește dacă există indicații și contraindicații pentru medicament. Dacă pacientul dorește să cumpere o alternativă (de exemplu, Ozempic), medicul verifică dacă este posibilă o astfel de înlocuire a terapiei. De altfel, serviciile medicale (consultație, rețetă) și chiar livrarea sunt întotdeauna incluse în prețul comenzii.

Preț în România 

Un pachet de 30 de comprimate Forxiga costă până la 200 de lei în România. Acesta este numărul de comprimate de care are nevoie un pacient pentru o lună. Comparativ cu alte medicamente pentru diabetul de tip 2, aceasta este o soluție relativ ieftină. Problema comparării eficacității Forxiga cu alternativele rămâne deschisă, dar ar trebui lăsată la latitudinea unui specialist care cunoaște istoricul medical al pacientului.

Informații medicale

(Puteți găsi informații interesante și utile despre Forxiga. Este important să rețineți că acesta nu este un manual de instrucțiuni sau orice alt ghid al medicamentului).

Cum funcționează

Dapagliflozin blochează SGLT2, ducând la o creștere a excreției urinare de glucoză și la o scădere a glicemiei. Utilizarea pe termen scurt a dapagliflozin (10 mg/zi) crește excreția urinară de glucoză cu 50-80 g/zi la pacienții cu diabet zaharat de tip 2. Cu toate acestea, acest lucru se datorează faptului că glucozuria este proporțională cu nivelurile de glucoză din sânge. Pe termen lung, utilizarea dapagliflozinului va reduce cantitatea de glucoză excretată în urină deoarece nivelurile de glucoză din sânge vor scădea.[4] În plus, excreția urinară de sodiu crește, ceea ce reduce presiunea intraglomerulară și poate îmbunătăți funcția renală. Datorită diurezei osmotice și natriurezei, există o reducere moderată a tensiunii arteriale și o scădere a volumului plasmatic. Acest lucru reduce volumul de muncă asupra inimii, ceea ce poate îmbunătăți funcția acesteia și reduce riscul de insuficiență cardiacă.

În plus față de controlul glicemiei, Forxiga are și efecte nefroprotectoare și cardioprotectoare.

Eficacitatea controlului glicemic cu dapagliflozin a fost confirmată în studiile clinice.[5] Forxiga a fost comparat cu placebo în ceea ce privește reducerea hemoglobinei glicozilate (HbA1c, o măsură a nivelului mediu al glicemiei în timp). Atunci când dapagliflozin 10 mg a fost utilizat ca monoterapie timp de 24 de săptămâni, nivelurile HbA1c au fost reduse cu 0,89%, comparativ cu o reducere de 0,23% cu placebo.

Indicații pentru utilizare

  1. Tratamentul diabetului zaharat de tip 2 la adulți și copii cu vârsta peste 10 ani.
  2. Tratamentul simptomatic al insuficienței cardiace cronice la adulți.
  3. Tratamentul bolii renale cronice la adulți.[6]

Forma farmaceutică, doza și modul de administrare

Forxiga este disponibil sub formă de comprimate în doze de 5 mg și 10 mg.

Pentru tratamentul diabetului zaharat de tip 2, insuficienței cardiace cronice și bolii renale cronice, se recomandă o doză orală de 10 mg o dată pe zi. Înghițiți comprimatele întregi cu un pahar de apă. Medicamentul poate fi început la orice oră din zi. Trebuie apoi să încercați să îl luați în fiecare zi la aceeași oră.

La pacienții cu insuficiență hepatică severă, se recomandă o doză inițială de 5 mg, cu o posibilă creștere treptată la 10 mg dacă este bine tolerată. În tratamentul diabetului zaharat de tip 2, acesta poate fi utilizat ca monoterapie sau în asociere cu alți agenți hipoglicemianți.

Dacă omiteți o doză conform programului dumneavoastră și mai sunt 12 ore sau mai mult până la următoarea doză, trebuie să luați medicamentul. Dacă este mai puțin de 12 ore înainte de următoarea doză programată, luați următoarea doză la ora obișnuită. Nu este necesar să compensați o doză uitată prin administrarea unei doze duble.

Forxiga este recomandat ca adjuvant la un stil de viață sănătos și activ.

Contraindicații

  • Hipersensibilitate la substanța activă sau la oricare dintre celelalte substanțe conținute în preparat
  • Diabet zaharat tip 1
  • Nu se recomandă utilizarea la pacienții cu o rată de filtrare glomerulară (un indicator care poate fi utilizat pentru evaluarea funcției renale) < 25 ml/min/1,73 m2
  • Pacienți supuși dializei
  • Anumite forme de boală renală polichistică
  • Pacienți care au fost tratați recent cu terapie imunosupresoare pentru boli renale.

Acest medicament poate interacționa și cu alte medicamente!

Administrarea concomitentă a Forxiga cu diuretice poate crește efectul diureticelor, rezultând o scădere a tensiunii arteriale și un risc crescut de deshidratare. Atunci când este utilizat în asociere cu insulină sau agenți de stimulare a insulinei, există un risc crescut de hipoglicemie. Trebuie luată în considerare posibilitatea ajustării dozei de agenți hipoglicemianți. Utilizarea concomitentă cu rifampicină și alți inductori ai enzimelor CYP3A4 și P-gp poate reduce eficacitatea dapagliflozin.

Reacții adverse

  1. Administrarea concomitentă cu alți agenți hipoglicemianți poate crește riscul de hipoglicemie.
  2. Hipotensiune arterială.
  3. Infecții ale tractului urinar (datorită excreției glucozei în urină, pentru reducerea riscului este necesar să se ia măsuri de igienă după fiecare urinare). Simptomele care pot indica acest lucru sunt urinarea frecventă, senzația de arsură la urinare, dureri de spate, febră.
  4. Infecții ale aparatului reproducător, simptomele incluzând mâncărime, iritație, secreții neobișnuite, schimbarea mirosului.
  5. Creșterea nivelului de creatinină din sânge
  6. Infecția țesuturilor moi ale organelor genitale sau a zonei dintre organele genitale și anus (gangrena Fournier sau fasciita perineală necrozantă), care poate apărea foarte rar.
  7. Și alții.

Precauții                                                                           

Reacțiile adverse care sunt relativ rare la pacienții cu diabet zaharat de tip 2 includ cetoacidoza (niveluri crescute de cetone în sânge sau urină). Forxiga trebuie utilizat cu prudență la pacienții cu risc crescut de cetoacidoză: 

  • Pacienți cu diabet zaharat de tip 2 cu niveluri scăzute ale C-peptidei
  • Pacienți cu istoric de pancreatită
  • Pacienți cu afecțiuni care limitează aportul alimentar
  • Pacienți cu deshidratare severă
  • Pacienți cu boală acută, intervenție chirurgicală sau abuz de alcool
  • Pacienții trebuie evaluați pentru cetoacidoză dacă prezintă sete, greață, vărsături, oboseală severă sau somnolență, confuzie, dificultăți de respirație sau respirație dulce.

Pacienți vârstnici

Nu se recomandă ajustarea dozei la pacienții cu vârsta de 65 de ani și peste. În studiile clinice, la pacienții cu vârsta ≥ 65 de ani, eficacitatea tratamentului a fost similară cu cea a participanților din alte grupe de vârstă. Cu toate acestea, se remarcă faptul că pacienții cu vârsta ≥ 65 de ani au prezentat un risc mai mare de evenimente adverse sub formă de hipotensiune arterială.

Sarcină și alăptare

În studiile efectuate pe animale, s-a constatat că nu este recomandată administrarea medicamentului în timpul sarcinii în trimestrele al doilea și al treilea. Dacă sarcina este stabilită, întrerupeți tratamentul cu Forxiga. Nu utilizați medicamentul în timpul alăptării.

Efect asupra capacității de a conduce un vehicul

Forxiga nu are niciun efect (sau are un efect neglijabil) asupra capacității de a conduce un vehicul și de a lucra în condiții care necesită un nivel mai ridicat de concentrare și atenție.

Surse:

  1. http://www.sefap.it/web/upload/WC500125684.pdf
  2. https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2206286
  3. https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2024816
  4. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC4132377/
  5. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC2945163/
  6. https://www.ema.europa.eu/ro/documents/product-information/forxiga-epar-product-information_ro.pdf