Saxenda fara reteta

Saxenda

Consultație medicală + rețetă + livrare

Serviciu online

24/7
Start

Saxenda este un medicament din grupul analogilor de incretină (hormoni intestinali) aprobat pentru tratamentul excesului de greutate și al obezității. Ingredientul activ din acest medicament este liraglutida. Este posibil să fi fost expus la acesta dacă ați utilizat o injecție numită Victoza (aprobată pentru tratamentul diabetului de tip 2).

EMA a aprobat utilizarea Saxenda pentru tratamentul medical al obezității în 2015. Aceste injecții au fost aprobate pentru vânzare în toate țările UE. În prezent, pacienții au de ales dintr-o gamă largă de analogi ai hormonului GLP-1, dar în 2015 acesta a fost un produs unic care a devenit primul din clasa sa utilizat pentru scăderea în greutate. 

De asemenea, trebuie remarcat faptul că, în majoritatea cazurilor, pierderea în greutate reduce riscurile cardiovasculare și normalizează profilul lipidic din sânge, adică reduce colesterolul și fracțiunile acestuia, a căror creștere persistentă poate duce la dezvoltarea aterosclerozei (o boală care afectează peretele vaselor) în viitor. Cu toate acestea, acesta este doar un beneficiu suplimentar al terapiei, nu scopul său principal.

Cumpărați online (livrare în România)

Nu puteți plasa o comandă pe site-urile farmaciilor din România. Farmacia Tei, Catena, Dr Max și alte farmacii publică doar informații despre Saxenda și vă invită să le vizitați farmaciile fizice. Acest lucru se datorează faptului că farmaciile tradiționale nu au capacitatea de a verifica sau elibera rețete online.

Pacienții care doresc să cumpere injecții cu liraglutidă pentru pierderea în greutate aleg platformele de telemedicină online. Până în prezent, nu există o modalitate legală mai ușoară de a cumpăra rapid medicamente online.

Pentru a comanda, trebuie să aveți o consultație online cu un medic. Completați un chestionar și primiți o rețetă, iar apoi medicamentul este livrat. Medicul care lucrează cu platforma de telemedicină trebuie să verifice dacă aveți indicații pentru tratament. Dacă chestionarul confirmă acest lucru, veți primi garantat medicamentul de care aveți nevoie, care va fi livrat de la cea mai apropiată farmacie parteneră unde este disponibil.

Nu trebuie să aveți diabet de tip 2 pentru a obține o rețetă pentru Saxenda; principala indicație pentru tratament este obezitatea sau excesul de greutate. Pentru persoanele cu diabet, medicii prescriu de obicei Victoza (liraglutidă la o doză ușor mai mică).

Prețul în România

Un stilou injector Saxenda costă aproximativ 580 de lei în România. Este cel mai ieftin analog GLP-1 utilizat pentru scăderea în greutate (injecțiile cu semaglutid costă aproximativ de două ori mai mult).

Dacă plasați o comandă pe o platformă de telemedicină, veți cheltui aproximativ 700 de lei. Dacă comparați prețurile din farmacii și de pe platformele online, este greu să nu observați diferența. Dar asta doar pentru că prețul include o consultație online cu un medic, o rețetă și livrarea.

Saxenda fără rețetă

Saxenda fără prescripție medicală este fie un produs al imaginației pacientului, fie invenția unui escroc. Liraglutida este întotdeauna vândută numai pe bază de rețetă. Dacă credeți că vânzarea acestui medicament este mai puțin controlată în România decât în alte țări europene, vă înșelați.

Vă rugăm să rețineți că platformele de telemedicină nu vând Saxenda fără rețetă. Ele fac pur și simplu posibilă obținerea rapidă și comodă a unei rețete.

Informații medicale despre Saxenda

(Acesta este un rezumat al informațiilor cheie despre Saxenda, efectele și utilizările sale. Aceste informații au fost verificate pentru eventuale erori, dar nu reprezintă o sursă oficială de informații medicale. Nu vă tratați niciodată singuri).

Cum acționează incretina (glucagon-like peptide-1)?

După o masă, organismul produce incretine, inclusiv glucagon-like peptide-1 (GLP-1). Liraglutida, ingredientul activ din Saxenda, este un agonist al receptorului glucagon-like peptide-1. Aceasta înseamnă că se leagă de și activează receptorii care sunt sensibili la acesta. Apoi, în funcție de localizarea receptorului, apar efecte asociate cu activarea acestuia:

  1. Anumite zone ale creierului sunt afectate, reducând apetitul și foamea.
  2. Efectul asupra motilității (mișcării) tractului gastrointestinal (alimentele sunt reținute mai mult timp în stomac și intestine) înseamnă că senzația de sațietate durează mai mult.[1]

Din cauza efectului asupra tractului gastrointestinal, este recomandabil să se evite supraalimentarea în timpul tratamentului cu Saxenda. Acest lucru poate provoca greață și vărsături.

În plus, incretinele ajută la funcția insulinei prin stimularea secreției acesteia și reducerea secreției de glucagon. La persoanele care sunt supraponderale, au rezistență la insulină (un răspuns inadecvat la insulină) și au glicemie ridicată, acest medicament nu numai că ajută la scăderea în greutate, dar și la scăderea glicemiei. Pe de altă parte, dacă un adult nu are diabet zaharat de tip 2, administrarea medicamentului va menține glicemia din organism în limite normale.

Acest lucru a fost confirmat în studiile clinice în care nu a fost observată nicio hipoglicemie severă la adulții fără diabet zaharat de tip 2 tratați cu Saxenda. Simptome asociate cu scăderea nivelului de glucoză au fost raportate de 1,6% dintre pacienții care au luat Saxenda și de 1,1% dintre pacienții care au luat placebo, dar nu au fost confirmate prin măsurarea glicemiei.[2]

Pierderea în greutate (efect al Saxenda)

  • restaurarea metabolismului carbohidraților;
  • reducerea foamei și a apetitului;
  • elungirea senzației de sațietate.

Indicații

Adulți:

Obezitate (indice de masă corporală ≥30 kg/m2) sau supraponderalitate (indice de masă corporală ≥27 kg/m2) cu una sau mai multe complicații legate de greutate (prediabet sau diabet zaharat de tip 2, hipertensiune arterială, dislipidemie, inclusiv boli cardiovasculare stabilite etc.).

Adolescenți începând cu vârsta de 12 ani:

Obezitate (indice de masă corporală ≥30 kg/m2) și greutate corporală peste 60 kg.[3]

Calea de administrare, doză și forma farmaceutică

Saxenda este disponibil sub formă de stilou seringă preumplut de 18 mg/3 ml (6 mg/1 ml), care poate administra doze de 0,6 mg, 1,2 mg, 1,8 mg, 2,4 mg, 3 mg. Saxenda se administrează subcutanat (în partea superioară a brațului, abdomen sau coapsă) și zilnic (o dată pe zi), cu sau fără aport alimentar, și se recomandă să fie administrat la aceeași oră în fiecare zi.

La administrarea medicamentului, este necesar să creșteți doza de medicament cu 0,6 mg în fiecare săptămână, începând cu o doză inițială de 0,6 mg în prima săptămână până la 2,4 mg în a patra săptămână și 3,0 mg în a cincea săptămână, care este doză de întreținere.

Dacă omiteți o doză, deoarece acesta este un medicament zilnic, trebuie să vă concentrați pe intervalul de timp de 12 ore, adică dacă omiteți o doză la mai puțin de 12 ore după doză anterioară, trebuie să o luați cât mai curând posibil, iar dacă au trecut mai mult de 12 ore, trebuie să luați următoarea doză programată conform programului dumneavoastră.

Tratamentul trebuie întrerupt dacă nu există o scădere în greutate de cel puțin 4% (la adolescenții cu vârsta de 12 ani și peste) și 5% (la adulți) din greutatea pacientului înainte de tratament în termen de 12 săptămâni de la doză maximă.[4]

Efecte secundare

Cele mai frecvente manifestări gastrointestinale sunt: stomac deranjat, greață, vărsături, constipație, dureri abdominale, arsuri la stomac, calculi biliari.

Mai puțin frecvente: tahicardie (creșterea frecvenței cardiace), deshidratare, pancreatită și sensibilitate individuală la medicament. 

Este posibilă reducerea nivelului de zahăr din sânge la pacienții care iau alt tratament hipoglicemiant. 

Contraindicații

  • Nu se recomandă utilizarea Saxenda la persoanele cu istoric familial de cancer tiroidian numit cancer tiroidian medular (CTM) sau dacă pacientul are o boală numită sindrom de neoplazie endocrină multiplă de tip 2 (MEN 2);
  • Sarcina, planificarea unei sarcini și alăptarea;
  • Sensibilitate individuală la agoniștii receptorilor GLP-1;
  • Insuficiență cardiacă congestivă;
  • Pacienți cu pancreatită acută.

Nu există studii clinice privind utilizarea medicamentului la pacienții cu vârsta de 75 de ani sau mai mult, astfel încât nu este recomandat să luați Saxenda dacă aveți vârsta de 75 de ani sau mai mult.

Spuneți medicului dumneavoastră dacă aveți un istoric de probleme de sănătate mintală, inclusiv depresie sau gânduri suicidare.

Nu este recomandat să luați Saxenda dacă luați deja agoniști ai receptorilor GLP-1.

Dacă urmează să vi se facă anestezie generală sau sedare profundă, spuneți medicului dumneavoastră că luați Saxenda deoarece există riscul de aspirație pulmonară din cauza golirii gastrice lente.

Supradozaj

În cadrul studiilor, doza recomandată a fost depășită de un factor de 24, în funcție de doza necesară pentru indicația pacientului. O doză unică de până la 72 mg a provocat greață și vărsături severe, hipoglicemie severă[5].

În caz de supradozaj, este necesar să solicitați sfatul medicului, să urmați tratamentul simptomatic în funcție de simptome, precum și să monitorizați nivelul glicemiei și să preveniți deshidratarea.

Pentru a beneficia la maximum de Saxenda, este important să urmați recomandările pentru utilizarea corectă a medicamentului și, de asemenea, este important să mențineți o dietă sănătoasă și un stil de viață activ, deoarece medicamentul este utilizat ca adjuvant la o dietă sănătoasă și la creșterea activității fizice.

Surse:

  1. https://www.gastrojournal.org/article/S0016-5085(07)00580-X/fulltext
  2. https://www.accessdata.fda.gov/drugsatfda_docs/label/2022/206321s015lbl.pdf
  3. https://www.ema.europa.eu/ro/documents/product-information/saxenda-epar-product-information_ro.pdf
  4. https://www.ema.europa.eu/ro/medicines/human/EPAR/saxenda
  5. https://trjemergmed.com/full-text/712